Har du brug for rådgivning?

Har du brug for hjælp - klik her

Lejernes Landsorganisation er en sammenslutning af selvstændige afdelinger, hvor man som medlem kan få råd, vejledning og assistance. Lejernes Landsorganisation er en medlemsorganisation. Vi modtager ikke offentlig støtte. Vores mulighed for at være til rådighed for dig og andre lejere bygger derfor på medlemskab.

 

26-03-2020

LLO: Lyt til FN

FN opfordrer nu til gennemførelse af hjælpepakker til lejerne i anledning af COVID-19. Alle lande bør ifølge FN-rapportør Leilani Farha sikre retten til et hjem under den nuværende pandemi.

Flere og flere danskere mister i disse dage deres job og dermed deres indtægtsgrundlag. Allerede nu er 40.000 danskere blevet ramt af ledighed og alt tyder på, at denne udvikling kun vil forværres i den kommende tid.

Læs mere…
26-03-2020

Lejere og Udlejere: Hjælp lejere, der har svært ved at betale huslejen. Finanssektoren: Vi lytter

Udlejernes interesseorganisation EjendomDanmark og LLO har i en fælles henvendelse skrevet til finanssektorens organisation, Finans Danmark.

Mange danskere mister jobbet som følge af corona-pandemien lige nu, og mange har brug for at tage lån i banken for at få råd til huslejen. Få at undgå at lejerne mister deres boliger eller tager dyre kviklån, har vi opfordret finanssektoren til at hjælpe lejerne med at betale huslejen i form af lån etc.

Finanssektoren har sagt at de lytter, og at de har opfordret lejerne til at kontakte deres pengeinstut, hvis de er i problemer.

Her kan du læse EjendomDanmark og LLO fælles henvendelse.

Har kan du læse Finans Danmarks svar.

Læs mere hos EjendomDanmark

Læs mere…
25-03-2020

FAQ - Ind- og fraflytninger under Corona-epidemien

I Lejernes LO (LLO) oplever vi en stigning i henvendelser om, hvad man skal gøre, hvis man har planlagt ind- eller fraflytning omkring d. 1.april, og hvad corona-epidemien betyder for dine pligter ved fraflytning.

LLO har derfor lavet denne lille FAQ til dig, der snart skal flytte.

Husk på, at svarene alene gælder, hvis det ikke lykkes at indgå en anden aftale med udlejer. Alle har en interesse i at hindre smitte og udvise samfundssind i denne ekstraordinære situation. Vi anbefaler derfor, at der laves lokale løsninger som tager hensyn til både lejers og udlejers behov.

Skal jeg stadig flytte?

Ja - hvis kontrakten er opsagt, med mindre du laver en anden aftale med udlejer.

De henstillinger, der er kommet fra myndighedernes side, kan ikke gennembryde den kontrakt, du har indgået og den opsigelse, du har givet, men der kan være særlige forholdsregler, se nedenfor.

Skal jeg stadig flytte, hvis jeg er smittet og er i karantæne?

Stadigvæk ja – medmindre du kan blive enig om noget andet med udlejer. Hvis du selv er smittet, er det dog vigtigt, at der bliver gjort særligt grundigt rent inden nøglerne afleveres, se også nedenfor.

Skal der afholdes flyttesyn?

Ja – som udgangspunkt. Hvis din udlejer lejer mere end ét (1) lejemål ud, skal udlejer stadig indkalde til fraflytningssyn, hvor du har ret til at deltage. Både din udlejer og dig, har dog ret til at møde ved en repræsentant. Hvis din udlejer kun udlejer netop dit lejemål, er udlejer ikke forpligtet til at holde syn.

Hvis du vælger ikke at møde op til indkaldt syn – enten personligt eller ved repræsentant – skal udlejer selv lave fraflytningsrapporten og sende den til dig inden 14 dage. I så fald er det vigtigt, at du tager billeder af lejemålet, som det ser ud på tidspunktet for overlevering af nøgler. Se også LLO’s guide til ind- og fraflytning.

Som alternativ er det en mulighed at holde virtuelle syn, hvor man via videolinks sammen kan gennemgå lejemålet. Husk i så fald at få tilsendt fraflytningsrapporten inden det virtuelle syn afsluttes, så du kan tjekke, at de mangler, der fremgår af rapporten svarer til dem, I har talt om på det virtuelle syn.

Skal jeg stadig deltage i syn, hvis jeg er smittet eller udviser symptomer?

Nej. Hvis du er smittet eller udviser symptomer, bør du ikke deltage i fraflytningssynet, da du herved udsætter andre for smitterisiko. I stedet bør du tage direkte over til din nye bopæl og fortsætte din karantæneperiode og få hjælp til aflevering af lejemålet. Du kan fx lade en ven eller nabo repræsentere dig.

Hvem skal sørge for at gøre rent når jeg flytter?

Rengøringsforpligtelsen ligger hos den fraflyttende lejer. Du skal derfor aflevere boligen rengjort, når du flytter. Vær ekstra omhyggelig, så du undgår at smitte andre.

Hvis du flytter ind anbefaler vi, at du gør ekstra grundigt rent. Myndighederne anbefaler hyppig rengøring, særligt af fx dørhåndtag, stikkontakter og øvrige kontaktflader, mange rør ved.

Hvad gør jeg, hvis udlejer er smittet og vil afholde syn?

I dette tilfælde anbefaler vi ikke, at du deltager i synet, da du udsætter dig selv for smittefare. I stedet for bør du bede udlejer sende en repræsentant til synet. Hvis udlejer insisterer på at gennemføre synet med sin egen tilstedeværelse, anbefaler vi ikke, at du deltager. I stedet bør du tage billeder af lejemålet, som det ser ud på tidspunktet for overlevering af nøgler. Se også LLO’s guide til ind- og fraflytning.

Skal jeg stadig istandsætte, når håndværkerne ikke tør komme?

Ja - Risikoen for, at det ikke er muligt at få håndværkere til at komme i lejemålet påhviler den, det i første omgang påhvilede at udføre arbejderne. Hvis du fx har boet længe i boligen og du har pligt til at male boligen, er det dit ansvar boligen afleveres som aftalt, også selvom du ikke kan skaffe en maler inden du afleverer boligen.

 

25.03.2020

Jakob Møldrup-Lakjer, Juridisk Chef, LLO Hovedstaden

Anders Svendsen, Chefjurist, LLO Danmark

Rikke Daugaard Jepsen, Kontorleder, Servicekontoret i Aarhus 

 

Læs mere…
25-03-2020

FAQ – regler for udlejers adgang

I Lejernes LO (LLO) oplever vi en stigning i henvendelser om, hvad man skal gøre, hvis udlejer ønsker adgang til lejemålet, og hvad Corona-epidemien betyder for dette.

Derfor har vi i LLO lavet denne lille FAQ til dig, der oplever, at udlejer skal ind i din lejlighed.

Husk på, at svarene alene gælder, hvis det ikke lykkes at indgå en anden aftale med udlejer. Alle har en interesse i at hindre smitte og udvise samfundssind i denne ekstraordinære situation. Vi anbefaler derfor, at der laves lokale løsninger som tager hensyn til både lejers og udlejers behov.

Flere udlejere har allerede indstillet arbejder, som ikke er absolut nødvendige for at mindske smittespredningen. Dette er en fornuftig løsning.           

Kan udlejer stadig varsle adgang?

Ja. De tiltag, der er kommet fra myndighedernes side, er alene vejledende og kan ikke gennembryde den kontrakt, du har indgået med udlejer. Det betyder, at udlejer fortsat kan varsle adgang, hvis han har ret til det efter lejelovens regler.

Skal jeg åbne døren for aflæsning af varme?

Ja. Udlejer har fortsat en lødig interesse i at aflæse varmemålerne, så der kan laves et korrekt varmeregnskab. Du har dog ikke pligt til at være hjemme, mens aflæsningen foregår, og du bør altid holde korrekt afstand til den, der aflæser.

Jeg skal flytte og udlejer vil have adgang til nye potentielle lejere. Må han det?

Som lejer har du pligt til at give adgang til nye potentielle lejere hver anden hverdag i 2 timer på et tidspunkt, der er ’bekvemt for en besigtigelse’. Dette fremgår af lejelovens §97. Dette gælder også under Corona-krisen. Du har dog ikke pligt til at være hjemme imens.

Hvis du derimod selv er smittet, bør du meddele dette til udlejer og se, om I ikke kan blive enige om at udsætte besigtigelserne, da intet tidspunkt i løbet af en karantæne er ’bekvemt for en besigtigelse’. Der er dog ikke nogen praksis på området, og det er derfor svært at sige, hvordan en sag om manglende adgang vil falde ud, så en aftale vil være det bedste.

Jeg har selv for noget tids siden bedt udlejer om at udføre arbejder i lejemålet. Nu vil udlejer ind, men jeg er utryg ved det. Skal jeg lukke udlejer ind?

Hvis du selv har bedt udlejer om at komme, er udgangspunktet, at det gælder. Hvis du efterfølgende er blevet utryg ved det, bør du kontakte udlejer og se om I kan blive enige om at udskyde det. Udlejer vil som udgangspunkt gøre, hvad han eller hun kan for at medarbejdere og lejere ikke bliver syge.

Hvis du selv vælger at aflyse, kan udlejer varsle adgang efter de almindelige regler og du risikerer at ifalde erstatning for de dokumenterede ekstraomkostninger udlejer har til håndværkeren. Vi har dog ikke set eksempler på dette endnu.

Udlejer har netop skrevet, at de skal ind i næste uge og se på komfuret. Skal jeg lukke dem ind?

 Kun hvis du vil. Udlejer skal varsle adgang efter de almindelige regler og for ikke-uopsættelige arbejder gælder, at du som udgangspunkt skal have 6 ugers varsel. Kun hvis dit komfur lækker gas eller lignende har udlejer ret til at komme ind med kort varsel.

 

25.03.2020

Jakob Møldrup-Lakjer, Juridisk Chef, LLO Hovedstaden

Anders Svendsen, Chefjurist, LLO Danmark

Rikke Daugaard Jepsen, Kontorleder, Servicekontoret i Aarhus 

Læs mere…
23-03-2020

Ny lejelov på vej: Læs LLO’s holdning til Blackstone-indgrebet

Selvom store dele af landet er lukket ned, som følge af Coronavirus, så er arbejdet for en bedre lejelov ikke stoppet i LLO.

Vi afgav i fredags (d. 20/3 2020) høringssvar til det såkaldte Blackstone-indgreb.

I LLO mener vi:

1.     At de høje afkast som udlejer kan få på 5,2. er helt urimelige.

2.     At den bedste og enkleste løsning ville være at afskaffe 5,2.

3.     At indgrebet alligevel indeholder de største forbedringer for lejerne i årtier.

4.     At lovforslaget indeholder en del smuthuller, som skal lukkes hvis loven skal virke efter hensigten.

 

LLO vil nu kæmpe for, at smuthullerne lukkes inden loven bliver vedtaget.

Du kan læse hele høringssvaret her.

Læs mere…
19-03-2020

Information til lejere om coronavirus

En guide over de mest forekommende problemstillinger ift. udlejer, huslejenævnssager, ind- og fraflytningssager, karantæne mv., og hvordan du bør forholde dig til dem.

Læs mere…
13-03-2020

LLO Herning - Ingen personlig betjening

Som en konsekvens af Coronavirus er vort kontor lukket for personlig betjening.

Henvendelse kun på telefon 60 30 36 90 eller på mail info@lloherning.dk

Læs mere…
12-03-2020

LLO Aalborg: Ændringer i åbningstiderne

Som konsekvens af regeringens udmeldinger og anbefalinger på onsdagens pressemøde, har vi i LLO Aalborg besluttet, at vi lukker for personlig henvendelse på kontoret, indtil videre resten af marts måned. Dette sker af hensyn til de frivillige der bemander åbningstiden og fordi at vi også ønsker at bakke op om, at spredning af smitte begrænses.

Indtil videre vil vi holde telefonerne åbne i de sædvanlige åbningstider tirsdag 10-12 og torsdag 14-16, men vi er ikke sikre på, at vi kan have fuld bemanding på telefonerne. Vi opfordrer derfor til at man kun ringer med akutte problemer.

Alle igangværende sager vil blive behandlet, så du skal ikke være bekymret for frister mv., hvis vi fører en sag for dig.

Vi kan stadig kontaktes på mail info@lloaalborg.dk, men der kan være længere svartider end normalt.

Alle ændringer vil bliver meddelt her på hjemmesiden og på vores facebookside

Læs mere…
12-03-2020

LLO Nykøbing Falster - ingen personlige henvendelser

Bestyrelsen i LLO Nykøbing F. har grundet omstændighederne besluttet, at personlig henvendelse i afdelingen ikke er mulig indtil tidligst 14 april. Vi har åbent på telefonen tirsdag og onsdag 10-12 og torsdag 16-18, hvor vi på bedste måde vil servicere jer.

info@llonykoebingf.dk svares som normalt.

 

Venligst

Bestyrelsen i Nykøbing afdeling

Læs mere…
12-03-2020

Landssekretariatet har ændret telefontider pga. coronavirus

På opfordring fra myndighederne har LLO's landssekretariat sendt sine medarbejdere hjem.

Det betyder, at det frem til 13. april ikke vil være muligt at møde op på Landssekretariatet.

Vi holder telefonerne åbne, men i et begrænset tidsrum:

  • Mandag og fredag er telefonerne lukket
  • Tirsdag, onsdag og torsdag kan vi kontaktes telefonisk  fra 10-13.

Vi kan fortsat kontaktes via mail: llo@llo.dk, men vi beder om forståelse for, at svartiden kan være længere end ellers.

Hvad skal du gøre, hvis du har et fraflytningssyn eller udlejer vil have adgang?
 
Hvis du har planlagt et fraflytningssyn eller udlejer ønsker at få adgang til dit lejemål, bør du kontakte udlejer og lave en konkret aftale om hvad I skal gøre.
Hvis du fx er syg eller i den særligt sårbare gruppe, men har et fraflytningssyn, kan du give en anden fuldmagt til at repræsentere dig, modtage fraflytningsrapport osv.
Du kan læse mere om fraflytningsreglerne i LLO’s guide om fraflytning eller vores guide specifikt om lejerelaterede områder og coronaproblematikken.
 

 

Med venlig hilsen

Landssekretariatet

Læs mere…
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53  >

Accepter cookies fra denne hjemmeside

Denne hjemmeside anvender cookies til at følge din adfærd og forbedre brugeroplevelsen på siderne

Du kan altid slette cookies via indstillingerne i din browser