Har du brug for rådgivning?

Har du brug for hjælp - klik her

Lejernes Landsorganisation er en sammenslutning af selvstændige afdelinger, hvor man som medlem kan få råd, vejledning og assistance. Lejernes Landsorganisation er en medlemsorganisation. Vi modtager ikke offentlig støtte. Vores mulighed for at være til rådighed for dig og andre lejere bygger derfor på medlemskab.

 

16-02-2016

10,6 mio. kr. til medlemmerne

Lejernes LO i Hovedstaden har i 2015 skaffet kr. 10.6 mio. kr. til sine medlemmer i sager af varierende karakter.

Se Vi Lejere 01 2016 side 20

Link: vi lejere nr.1.2016

 

Læs mere…
16-02-2016

Boligejerne får, men lejerne betaler selv

Politikerne har garanteret landets boligejere deres skattelettelser frem til 2020 i form af loft over ejendomsværdibeskatningen. Denne skattelettelse betales af alle skatteyderne. Lejerne får omvendt ingen økonomiske lettelser, når kapitalydelserne på finansieringen af deres lån i de almene boliger er betalt. Lejerne skal nemlig betale til støtten for nybyggeri og renovering af almene boliger gennem lån, der skal betales af lejerne selv via de fremtidige indbetalinger til Landsbyggefonden.

Se Vi Lejere 01 2016 side 10+11

Link: vi lejere nr.1.2016

Læs mere…
15-12-2015

Forringelse af boligydelsen

Lejernes LO opfordrer forligspartierne til at tage forringelsen af boligydelsen ud af finanslovsforslaget. Det er ikke rimeligt at spare på lejerne, når man rundhåndet uddeler milliardskattelettelser og tilskud til boligejerne, og når man passivt ser på, at huslejeniveauet stiger langt mere end prisniveauet i øvrigt.   

Regeringen og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservativ Folkeparti har indgået en aftale, hvor man sparer ca. 90 millioner kroner på boligydelsen næste år stigende til 480 millioner kroner i 2020. Besparelserne opnås ved:

– at reguleringen af beløbsgrænser for boligydelse forringes, således at den årlige regulering af beløbsgrænserne nedsættes, og det beregningstekniske tillæg til huslejen afskaffes gradvist. Begge disse tiltag betyder, at rådighedsbeløbet efter husleje og boligydelse for pensionisterne beskæres.

– at der for nyanviste personer til ældreboliger efter 2020 indføres loft over den støtteberettigede husleje i ældreboliger. Loftet betyder, at det vil blive meget vanskeligt for pensionister med de lav indkomst og uden formue at bo i nyere ældreboliger

– at kravet til egenbetaling gradvis lempes, for at sikre, at pensionister med de laveste indkomster kun i mindre omfang berøres af ovenstående ændrede boligydelsesregler.  

Regeringen har beregnet, at boligydelsesmodtagerne i gennemsnit vil miste 2.376 kr. om året.

Regeringen har oplyst, at de samlede udgifter til boligydelse realt er vokset med 13 procent siden 2001, og i samme periode er den gennemsnitlige udbetalte boligydelse vokset med 28 procent. Det er en stor stigning, men forklaringen på denne udvikling er flere og flere ældre og et kraftigt stigende huslejeniveau, først og fremmest på grund af mange moderniseringer og renoveringer, og et privat nybyggeri uden huslejekontrol.

Samtidigt med forringelserne i boligydelsen gennemfører forligspartierne skattelettelser i milliardklassen. Det skyldes stop for stigninger i grundskylden for boligejerne og stop for stigninger i ejendomsværdiskatten.

Allerede d. 29. september 2015 advarede Lejernes LO og Ældresagen i medierne Regeringen og Dansk Folkeparti. Drop ønsket om nedskæring af boligydelsen. Det vil man ikke. Nu kan de 282.000 pensionister, der sidste år modtog boligydelse, ikke opretholde et rådighedsbeløb, der følger med huslejen, og de svageste lejere vil fra 2020 ikke have råd til en ældrebolig. 

 

For yderligere information kontakt

Jesper Larsen, Cheføkonom, LLO

Tlf. direkte:   40312899

Læs mere…
14-12-2015

Lejerne snydes for lettelser i grundskatten

Lejernes LO protesterer mod den ensidige lettelse i beskatningen af boligejerne. 
Ejere af udlejningsejendomme er undtaget lovforslaget, og dermed får lejerne ingen lettelse i grundbeskatningen.  

Mange er tilsyneladende ikke er klar over, at udlejer over huslejen fuldt lovligt opkræver de grundskatter, som kommunen pålægger grundejeren. Det er også udlejeren, der suverænt bestemmer, om der skal klages over en vurdering, og det er også udlejeren, der suverænt får gevinsten, hvis ejendommens grundværdi øges. Hermed bliver lejerne endnu engang de store tabere.

Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har i forbindelse med aftalen om finansloven besluttet at  fastfryse beskatningsgrundlaget for grundskylden for ejerboliger fra 2015 til 2016.

Boligejere vil dermed som udgangspunkt betale det samme i grundskyld i 2016 i kroner og øre, som de gjorde i 2015. Der er afsat 570 mio. kr. i 2016 til formålet.

Ifølge det lovforslag, som regeringen netop har sendt i høring, nedsættes reguleringsprocenten for loftet over stigningen i grundskylden fra 6,6 pct. til 0 pct. for 2016, således at den afgiftspligtige grundværdi for 2015 videreføres til 2016.

Fastfrysningen vil omfatte ejerboliger, som efter vurderingsloven vurderes i ulige år. Det er bl.a. parcelhuse, rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse, men den lavere grundskyld vil komme boligejerne til gode i forbindelse med opkrævningen af grundskylden for 2. halvår 2016.

I 2017 vil loftet over stigningen i grundskylden betyde, at grundskylden maksimalt kan stige med 3 til 7 pct. i forhold til 2015 og 2016. Boligejerne vil derfor også kunne opleve en besparelse i 2017 og efterfølgende år.

 

For yderligere information kontakt

Jesper Larsen, Cheføkonom, LLO

Tlf. direkte:   40312899

Læs mere…
06-11-2015

Kongresudtalelse

Lejernes Landsorganisations kongres, forsamlet i Horsens d. 31. oktober og 1. november 2015, udtaler:

De betalelige boliger forsvinder  

Tusindvis af betalelige boliger i den privatejede udlejningssektor forsvinder fra storbyerne, fordi de spekulationsmoderniseres ved genudlejning. Derfor skal boligreguleringslovens § 5 stk. 2 afskaffes. Tusindvis af betalelige andelsboliger er allerede forsvundet, fordi valuarvurderinger har fået prisen til at eksplodere. Og tusindvis af betalelige boliger i den almene udlejningssektor er under hårdt pres, fordi der skal skaffes boliger til unge, lavindkomster og flygtninge.

Nybyggeriet er for dyrt

Hver gang de store kommuner har åbnet for nybyggeri af en almen bolig, har man samtidigt godkendt, at der bygges 6 - 8 meget dyre privatejede udlejningsboliger.

Storbyen bliver for de rige

Kun de bedre stillede kan bo i byen i de nybyggede privatejede udlejningsboliger. Kun de velstillede kan bo i de moderniserede lejligheder. Storbyerne bliver byer, der mangler en varieret beboersammensætning og hvor der vil være hele bydele uden almindelige indkomster, unge, singler og lavindkomster.

Ansvaret ligger i Folketinget

Kongressen appellerer til, at Folketinget griber ind. Befolkningen skal ikke opsplittes. Det fremmer ulighed og skader sammenhængskraften. Nybyggeriet af betalelige almene boliger skal sikres ved at sænke kommunernes udgifter til nye almene boliger. Den nye planlov, der sikrer, at bare 25 % af nybyggeriet bliver almene boliger, skal bevares. De spekulative moderniseringer skal stoppes.

Medindflydelse på egen bolig mangler

Hver femte lejer i den almene sektor oplever i disse år, at boligen eller boligområdet renoveres. Kongressen beklager, at renoveringerne sker på udlejers betingelser og uden den nødvendige inddragelse af beboerdemokratiet. Lejerne i de enkelte almene boligområder kan ikke suverænt bestemme omfang og art. Lovgivningen skal ændres, så lejerne får en ubetinget reel indflydelse.  

Støtte til forenklingen af lejelovene

I 2015 forenklede et bredt flertal i Folketinget lejelovene. Kongressen udtaler sin støtte til det brede lejelovsforlig, selv om det kun blev ”to skridt frem og et tilbage”. Lejelovsforliget viser, at Folketinget kan samarbejde. Uanset lejelovsforliget mellem organisationerne ikke blev gennemført, sikrede dialogen, at grundlaget for lejelovsændringerne blev godt gennemarbejdet. Kongressen opfordrer politikerne til at indhente LLO’s praktiske erfaringer med loven før den evalueres i 2017.

 

Kongressen opfordrer Folketinget til inden da at forbedre boligsikringen, især for husstande uden børn.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kongressen blev afholdt lørdag/søndag d. 31. oktober/ 1. november 2015 på Hotel Opus, Horsens. Kongressen bestod af  83 delegerede. LLO har 52.000 medlemmer og 26 lokalafdelinger, som rådgiver og bistår lejere i hele landet.

Læs mere…
14-08-2015

1.200.000 kr. for at flytte

I takt med prisernes himmelflugt på lejligheder i storbyerne, breder en ny tendens sig. Den går ud på at lejere, der bor i attraktive lejligheder på en principielt uopsigelig kontrakt i privatejede lejemål, tilbydes hundredetusindvis af kroner for at flytte. Derefter kan udlejeren modernisere lejligheden og leje den ud til det dobbelte eller tredobbelte pr. måned, fremfor at vente på, at lejeren dør eller selv flytter. Dette skriver Vi Lejere. I juni fik en 73-årig kvindelig beboer i en lejlighed i København - med LLO's mellemkomst - således 1,2 mio. kr. for at flytte. "Det er det første eksempel på over 1 mio. kr. i godtgørelse, som Lejernes LO har kendskab til", siger landsformand Helene Toxværd. Et andet sted i byen fik en ung kvinde ligeledes i juni 410.000 kr. for at forlade den lejlighed, som hun lejede i Indre By.

Men samtidig med de mange penge på kontoen opstår ofte et ønske om at være anonym. Bevæggrundene varierer fra lejer til lejer, men ét fællestræk går igen: Lejerne ønsker ikke, at familie, venner og bekendte skal kende deres nye beholdning på bankkontoen.

Læs mere…
14-08-2015

Lejernes LO skal have to nye næstformænd

Lejernes LO styrker sin landsledelse. Hvis det står til en enig hovedbestyrelse, skal LLO efter kongressen i oktober have ikke én, men to næstformænd. Samtidig ligger det fast, at begge skal nyvælges. Den hidtidige næstformand, Poul Erik Jensen, har nemlig meddelt, at han ikke genopstiller efter 6 år på posten.

Det gør til gengæld landsformand Helene Toxværd. Hun blev valgt første gang på kongressen i 2009 og enstemmigt genvalgt i 2012.

Læs mere…
14-08-2015

"Deres indbo destrueres"

Odense Kommune har en vision med et slogan, der hedder "at lege er at leve". Kommunen forklarer det bl.a. sådan her: "Vi vil øge børns og voksnes mulighed for udfoldelse i livet. Vi udviser udstrakt socialt ansvar. Vi passer på hinanden og vores miljø." Det er åbenbart ikke en vision, man kender til ved Fogedretten i Odense, konstaterer LLO's blad Vi Lejere. En kvindelig lejer fik et meget bastant brev om, at hun skulle sættes ud af sin lejlighed Bjørnevangen, fordi hun angiveligt ikke havde betalt sin husleje til tiden til Ejendomsselskabet Vangen A/S. Lejeren blev "indkaldt" til at være til stede på sin egen bopæl og fik i brevet at vide: "Ovennævnte dato må De forvente at blive sat ud af Deres lejemål." Og så kom der en meget lidt mild tilføjelse: "Opmærsomheden henledes på, at Deres indbo destrueres, medmindre det har auktionsværdi". Det har fået direktøren for LLO Hovedstaden, Claus Højte, op af stolen. "Fynboer har ellers ord for at være milde. Men loven og dens udøvere anerkender ikke kommunens fine visioner. I stedet banker lovgivningen og den måde, Fogedretten og politiet udøver den på, ethvert håb ud af folk, der er kommet i klemme med en betaling", siger Claus Højte. Han tilføjer, at myndighederne også afliver husdyr.

Læs mere…
14-08-2015

LLO-formanden løfter pegefingeren: Hold balancen i lejelovs-forliget

Umiddelbart efter, at Helle Thorning-Schmidt havde udskrevet folketingsvalget før sommerferien, skrev Lejernes LO til samtlige partier i Folketinget for at spørge, om de ville garantere, at de ville opretholde lejereguleringen efter valget. LLO fik svar fra fem partier: Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten, som med forskellige ord svarede, at de garanterede, at der ikke ville blive rørt ved huslejereguleringen i den forestående folketingsperiode.

"Svarene viste, hvor centralt det er lykkedes LLO at få placeret retten til en betalelig bolig", skriver landsformand Helene Toxværd i en leder i Vi Lejere. Hun glæder sig over lejelovsforliget og ikke mindst over, at hele den røde blok nu står bag loven sammen med Dansk Folkeparti og Venstre. Men hun løfter en advarende pegefinger: Evalueringen og sammenskrivningen af de to love inden for de næste to år er både "fornuftigt og klogt", "men det holder ikke, at nogle sikkert tror og ganske givet håber på, at revideringen og sammenskrivningen vil kunne åbne for ændringerne, der kan tippe balancen mellem udlejere og lejere. Det vil underminere den brede tilslutning til loven".

Læs mere…
14-08-2015

Almene lejere: Bestem selv din husleje

I den almene boligsektor er det muligt selv at bestemme sin husleje - i hvert fald delvist. Forklaring: 2/3 af udgifterne besluttes ved afstemninger, og der er hundredvis af mio. kr. at spare ved en mere effektiv drift, skriver Lejernes LO's blad, Vi Lejere. 2/3 af udgifterne er i større eller mindre grad påvirket af beslutningerne enten på boligorganisationsniveau eller på afdelingsniveau. Det gælder udgifter til administration, udgifter til renholdelse, udgifter til vedligehold, udgifter til forbedringer, udgifter til indkøb af varer og tjenester, forskellige forbrugsudgifter, forsikringsudgifter m.v. Hvis disse udgifter reduceres, vil det reducere huslejen tilsvarende. Undersøgelsen "En mere effektiv drift af almene boliger", som revisionsfirmaet Deloitte har udført for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter fastslår "at ikke alle boligorganisationer har arbejdet lige intenst med effektivisering af driften". Deloitte har således opgjort et effektiviseringspotentiale i sektoren på mellem 700 mio. kr. og 1,6 mia. kr. årligt.

Læs mere…
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  >

Accepter cookies fra denne hjemmeside

Denne hjemmeside anvender cookies til at følge din adfærd og forbedre brugeroplevelsen på siderne

Du kan altid slette cookies via indstillingerne i din browser